MODUL - KINETOTERAPIE

 

·         Kinetoterapie la domiciliu

Asist.univ.drd. Florentina Cristea

 

   Cursul va oferi îndrumări şi exemple practice utile în înţelegerea rolului kinetoterapiei (kinetos - mobil, therapeia - tratament). Aceasta este prin excelenţă specialitatea de interferenţă dintre medicină şi educaţie fizică, ocupându-se cu recuperarea funcţională a deficitului motor (şi nu numai) în care se utilizează toate formele de tratament prin mişcare. Specialistul kinetoterapeut face parte din echipa de recuperare a bolnavilor cu deficienţe fizice, organice sau psihice, alături de medic şi psiholog în tratamentul la domiciliu.

 

·         Kinetoterapie în geriatrie şi gerontologie

Asist.univ.drd. Florentina Cristea

 

Mişcarea trebuie să facă parte din programul zilnic al persoanei de vârsta a III-a. Aceasta  contribuie la dezvoltarea sistemul muscular, a scheletului, precum și la modificarea metabolismului prin intensificarea lui, îmbunătăţându-se asimilarea hranei, efectul resimțindu-se în încetinire a îmbătrânirii. Asociat acesteia, vom vorbi despre kinetologie (ştiinta ce studiază mişcările organismelor vii si a structurilor ce participă la aceste mişcări). De asemenea, recuperarea socială este o etapă a recuperării axată pe rezolvarea problemelor  vieţii cotidiene (toaletă, alimentaţie, deplasare, etc.); se utilizează în acest scop orteze, proteze, dispozitive corective etc.

 

·         Kinetoterapie în afecţiuni reumatologice

Asist.univ.drd. Florentina Cristea

 

Reumatologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu suferinţe non chirurgicale ale aparatului locomotor. Aceasta ar fi o minisinteză a simptomelor unei afecţiuni reumatologice: e umflat, e roşu, e cald, te doare, ai dificultăţi la mişcare ? Oricare din acestea poate fi semnul unei afecţiuni ce beneficiază de consult reumatologic. Tumor, rubor, calor, dolor, functio laesa !

 

·         Terapia ocupaţională şi ergoterapia la persoanele de vârsta a treia

Conf.univ. dr. Iulia Barna

 

Iată câteva dintre secretele longevităţii: terapia ocupaţională şi ergoterapia.

               Terapia ocupaţională este modalitatea cea mai eficientă de reorganizare a conduitelor umane prin stimularea abilităţilor cognitive, fizice şi motrice la persoanele de vârsta a treia.  Efectul ergoterapiei constă într-o mai bună socializare, creşterea performanţei individuale, relaţionare şi comunicare adecvată. Aceste activităţi, realizate în medii sociale variate, au rolul de a-i ajuta pe vârstnici să-şi exprime gândurile, atitudinile, sentimentele într-o formă vizuală, promovează interacţiunea la nivel de grup, creează relaţii de ordin afectiv şi susţin integrarea în societate prin reactivarea unor funcţii psihofiziologice ale organismului. Subliniem faptul că aceste cursuri se vor desfăşura sub forma unor ateliere de dezbatere şi seminarii, dar vor fi organizate şi activităţi practice.

 

·         Tehnici şi metode de comunicare în recuperarea kinetică

Conf.univ. dr. Iulia Barna

 

Cine sunt eu? Ce pot face? Ce voi face? Cum voi acţiona? Sunt câteva întrebări la care vom răspunde împreună, concentrându-ne, de fapt, pe un singur răspuns : mă redescopăr la vârsta a treia! Comunicarea activă şi empatică, consilierea psihopedagogică, medicală şi socială, prezentarea unor modele de bune practici în recuperarea kinetică, programe de kinetoterapie individualizate şi de grup, activităţi de loisir (art-terapie, muzicoterapie, jocuri de rol care să faciliteze comunicarea), toate aceste conduc la o readaptare la condiţiile de mediu, asigură autonomia  persoanelor vârstnice şi implicarea intensă a acestora la viaţa comunităţii.